Aydınlı zeytinciler isyan bayrağını çekti

Aydın'ın Karacasu ilçesinde geçim kaynaklarının başında gelen zeytinin fiyatı, geçen yılın fiyatlarına gerileyince isyan bayrağını çeken zeytin üreticisi düzenledikleri basın açıklaması ile fiyatlara protesto etti. Sofralık dane yeşil zeytin alım satımını durduran üreticiler, “Bindiğiniz dalı kesmeyin. Üreticiye kulak verin, yoksa kulak vereceğiniz bir üretici olmayacak” diyerek yetkililere seslendi.

Büyütmek için resme tıklayın

GÜLAY ÖZTEKİN- Karacasu’da zeytin sezonunun başlaması ile sofralık dane zeytin fiyatları üreticiyi memnun etmedi. Zeytin alımı yapan tüccarların fiyatı iki kere geri çekmesi üreticiyi isyan ettirdi. İlçede zeytin alım satımı durduruldu.

İLÇEDE ZEYTİN ALIM SATIMI DURDU

İlk olarak 19 TL’den açıklanan zeytin fiyatı kiloda ortalama 4 TL’ye kadar düştü. Geçen yıl bir kilo zeytine bir litre mazot alabilen üretici, bu yıl geçen yılın fiyatlarına gerileyen yeşil kaba zeytinle ancak 3 kilo zeytinle bir litre mazot zor alabilir hale geldi. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle açıklanan 19 TL fiyatın da çok gerisinde kalan dane zeytinde alım ve hasadı durdurma kararı alan zeytinciler, dün akşam sosyal medyada isyan bayrağını çekti. Kısa sürede örgütlenen zeytin üreticileri beraberinde getirdikleri Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması düzenleyerek fiyatlara protesto etti. Yetkilere seslenen üreticiler, “Üreticiye kulak verin. Bindiğiniz dalı kesmeyin. Böyle giderse kulak vereceğiniz bir üretici dahi kalmayacak” diyerek yetkililerden destek istedi.

CHP VE İYİ PARTİDEN TAM DESTEK

Zeytin üreticilerinin düzenlediği basın açıklamasına, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ile oda yönetiminden aynı zamanda Geyre Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Sarıdayı, CHP ve İYİ Partililer meclis üyeleriyle birlikte tam kadro katılarak destek verdi. İYİ Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Nihal Deliktaş’ın fikriyle toplanan üreticiler, bilgilendirildikleri halde Bahçeköy Mahallesi muhtarı dışında basın açıklamasına katılmayarak üreticinin yanında olmayan mahalle muhtarlarına tepki gösterdi.

“YEŞİL ZEYTİNİ YAĞLIĞA BIRAKIN”

Bir zeytin üreticisi olan İYİ Parti İlçe Başkan Yardımcısı ve meclis üyesi Nail Kurt, yaptığı konuşmada, “Derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Bir yılda akaryakıt gübre ilaç ve işçilik ücretlerinin üçe dörde katladı. Bunlara rağmen her sene olduğu gibi bu senede başta kaba zeytin olmak üzere fiyatların iki defa geri çekilmesinden büyük bir üzüntü duymaktayız. Bütün girdiler hesaplandığında yer ve arazi şartlarına göre bir kilo zeytinin maliyeti 8-10 TL’ye ulaşmaktadır. Bu maliyetler göz önüne alındığında sezon başı açıklanan fiyatlara geri dönmelidir. Bu konuda alımları durduran yerli esnaf kardeşlerimize de üreticiler adına teşekkür ediyoruz. Bütün üretici kardeşlerimizden bilhassa kaba toplamayı durdurup yağlığa bırakmalarını öneriyoruz. Ayrıca zeytin sıkım ücretlerinin geçen yıla göre üçe katlaması da üzüntü vericidir. Hazır Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği toplantısı Aydın’da yapılmışken zeytin fiyatlarının düzenlenmesinde tüm kamu ve STK’ların da desteğini üreticiler olarak bekliyoruz” dedi.

“BÖYLE GİDERSE ZEYTİNCİLİK YERİNE İNCİRE BIRAKACAK”

Fiyatların düşürülmesini taktik olarak gördüğünü dile getiren eski Belediye ve İl genel meclisi üyelerinden zeytin üreticisi Kenan Tabak, elek konusuna dikkat çekti. Tabak, “Burada bir sefer ele gelen mahsul her sene üreticinin mağduriyeti ile son bulmakta. Her sezon başında belli fiyattan açılıp daha sonra düşürülmesi bir taktik olarak uygulanmaktadır. Fiyatlar bilinçli olarak peyderpey geri çekilerek üreticinin elinden malı ucuza kapatıldığı düşüncesindeyim. Özellikle elek konusunda uyarmak istiyorum. Bölgeler arasında farklılıklar var. Bazı yerlerde çınarlı eleği kullanılırken ilçemizde kullanılan özlem eleği ceviz büyüklüğünde zeytini geçirmektedir. Çınarlı da duble olarak değerlendirilen zeytin Özlem eleğinde 1 yada 2 numaraya düştüğü gözlenmekte. Buda fiyat farkı hesaplandığında 3 liraya tekabül ediyor. Bir şekilde bu konunun sahip çıkılması gerekiyor. Üreticinin mağduriyeti göz ardı edilmemeli. İşletmeler bindikleri dalı kestiklerini düşünüyorum. Bu şekilde devam ederse zeytin üreticisi zeytini bırakma noktasına gidecektir. Çünkü incir zeytine alternatif olarak görülmektedir. Birçok üretici zeytini kesip yerine incir dikmekte. Zeytine sahip çıkmamız gerekiyor. Bu konuda üreticinin yanında olup alımı durduran işletmeci kardeşlerimize teşekkür ederim” dedi.

“ZEYTİNİ ÜRETEN BİZİZ, NİYE SÖZ HAKKIMIZ YOK

Geyre Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Sarıdayı, “Bir sanayici ürettiği vidanın ücretini kendisi belirliyor da zeytin üreticisi ürettiği üründe niye söz sahibi olamıyor” diyerek yetkililere ve çiftçilere seslendi. Artan maliyetler göz önüne alındığında zeytin maliyetinin kilosu 20 TL ve üzeri olması gerekirken yarı fiyatına zeytin alım satımı yapıldığına dikkat çeken Sarıdayı, “Bir sanayici ürettiği cıvatasının satış fiyatını kendisi belirliyor. Çiftçi kardeşlerim zeytini üreten maliyetini bilen biziz. Niye bizim zeytin fiyatlarında söz hakkımız olmuyor. Tüccar geliyor, aracılık yapıyor ama asıl parayı tüccar ve aracıların kazanmasına çanak tutuyoruz. Bunun maliyetini biz biliyoruz. Bugünkü şartlarda 10 liraya satılan zeytinin maliyeti 6 liradır. Aslında zeytin satmıyor eğirdiğimizi yüne çeviriyoruz. Emeğimiz boşa gidiyor. Sulama kooperatifleri olarak su paralarını toplamakta sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü sattığı ürünün fiyatıyla sadece su parasını karşılıyor. Oysa bu mazot gübre, nakliye amele, işçilik, tarla maliyetleri. Bugün 10 dönüm arazisi olan tütün üreticisine yeri 20 bin liraya kiraya veriyor. Adam 50 yaşına getirdiği zeytinden aldığı paraya bak. Yetkililere sesleniyorum. Üreticiye kulak verin yoksa kulak vereceğiniz bir üretici kalmayacak” diye konuştu.

YETKİLİLERİNE SESLENDİ

Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, yeşil zeytinde bir handikap yaşandığını belirterek, “Alıcı firmalar, ilk anda aşağı yukarı bizim maliyetlerimizle başa baş olan bir fiyat açıkladı. Bir süre sonra fiyatları düşürdüler. Üreticilerimiz bugün bu fiyatlara tepki göstermek için buradalar. Biz ilk tütünün özelleştiğinde köy köy dolaşmış ve bindiğiniz dalı kesiyorsunuz diye tütün üreticisini uyarmıştık. Biliyorsunuz bu gün 55 liraya sözleşme yapılan tütün sahada 90 lira. Sahada tütün aramaya başladı. Dün tütünde olan yarın zeytinde yaşanacaktır. Ben buradan Türkiye Cumhuriyeti devletinin tarım bakanlığı ve yetkililerine sesleniyorum. İki yıl önceye kadar yeşil zeytinde prim yoktu. Yoğun çalışmalarımız sonucu yeşil zeytine destek çıktı. Yeşil zeytin primlerini yukarı çekmelerini talep ediyorum” diyerek yetkililere seslendi. 

“DARDA KALMADIKÇA YEŞİL ZEYTİN TOPLAMAYIN”

Üreticilere de seslenerek zeytinlerini ihtiyaçları kadar toplamaları çağrısında bulunan Sevinç, “Biz çok çaresiz değiliz ama işletmeler çaresiz olabilir. Bizim alternatiflerimiz var. Hiç birimiz karanlık düşüncelere kapılmayalım. Bugün yeşil zeytin para etmezse siyah olur. Oda para etmezse yağlığa dökeriz. Bugün kuraklıktan dolayı İspanya, İtalya’da zeytin yok. Bunları elbette bizim ülkemiz temin edecek. Darda olan üreticilerimiz zeytinin belli bir miktarını satmak isteyecektir. Bunu da alıcı firmalar lütfen avantaja dönüştürmesin. Ben özellikle bu toplantıyı tertip eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. İnşallah yetkililer bizim sesimize kulak verir. Yeşil zeytin fiyatlarını artırmalarını önemle rica ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“FIRSAT DÜŞKÜNLÜĞÜ YAPMASINLAR”

Başka bir üretici Erdinç Duman da, üretici olarak ürettiği ürünün hakiki değerini alamadığından dert yandı. “Zeytin alımı yapan tüccarlar bunu fırsat düşkünlüğü yaparak üreticiyi ezmesinler” diyen Duman, devlet büyüklerinden istedikleri zeytin primlerini desteklemelerini ve FİSKO Birlik, ÇAY-KUR gibi taban fiyatlarını desteklemelerini istedi.

“ÜRETMEYE KORKUYORUZ”

Yunus Peker, bir işçinin günde 4 kasa zeytin toplayabildiğini bunun 2 kasasının işçi maliyeti tuttuğunu belirterek, “Biz yaşamayalım mı? Her sene bu sorunları yaşıyoruz. Zarar edeceğiz diye üretmeye korkuyoruz. Lütfen yetkililer bu işe el atsın” diyerek tepkisini dile getirdi.

12 Eki 2022 - 10:51 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Aydın Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Aydın hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Aydın editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Aydın değil haberi geçen ajanstır.


Aydın markaları

Gazete Aydın, Aydın'la özdeşleşen markaları ağırlıyor

+90 (552) 256 19 23
Reklam bilgi


Anket Hükümet tarafından alınan koronavirüs tedbirlerini ve bu konudaki hassasiyetini yeterli buluyor musunuz?
Tüm anketler